Over mij

RigroyPortret

Tijdens mijn studie technische natuurkunde kwam ik voor het eerst met rigging in aanraking. Ik hielp mee aan de zelfbouw “piezo-grids” van modern componiste Huba de Graaf. Het ging om een veelheid aan instrumenten, video, wie-woe-wie autootjes, ronddraaiende speakers en SA Blue boxen-in het dak. Omdat ik de bergsporter was mocht ik ze ophangen…

Na mijn vervangende diensplicht deed ik een aantal klussen bij toneelgroep de Trust: eerst in het Heiligewegbad (“Friedrichswald”), later soms met een stuk truss tussen twee bomen in het bos (“de Bospartizanen”), in een sporthal (“Kool”) en op het Westergasterrein.

Korte tijd daarop kwam ik in contact met Rinus Bakker, al in die tijd actief op het gebied van rigging in de entertainment branche. Van hem leerde ik al snel het verschil tussen een bergsportslinge met een gegarandeerde breuklast en een kunststof rondstrop met een veilige werklast en veiligheidsfactor.

Vanwege mijn universitaire scholing werd ik al snel uitgenodigd mee te werken bij de NEN. De commissie ‘Evenementen’ had de werkgroep ‘Constructieve Aspecten’ in het leven geroepen en die zochten steun bij het opstellen van een aantal Nederlandse Praktijk Richtlijnen. Inmiddels is dit uitgebreid met een aantal andere (Europese) werkgroepen.

Technische natuurkunde heeft in mijn leven plaatsgemaakt voor een specialisatie waarvoor de studie nog moet worden ontwikkeld. Hierop vooruitlopend noem ik mij Ingenieur Theatertechniek: er is geen term die de lading beter dekt.

Opleidingen:

Gymnasium, 1984
Technische natuurkunde Delft, afgestudeerd in signaalverwerking, 1991

Gevolgde trainingen:

PL/SIL bij Pilz
• Technisch schrijven bij NEN
IRATA L1 bij Ascent Safety

Deelnemer aan de volgende werkgroepen:

  • CEN/TC 433 & NEN normcommissie 345433
  • CEN CWA 25CWA 15902 (1, 2)
  • NEN werkgroep Constructieve Aspecten van commissie Evenementen
  • Vereniging ARGH! (secretaris)
  • VPT werkgroepen BICKT en BOEH
  • SKEN traject Veilig Werken Op Hoogte – Evenementen