Engineering

Argh! definiëerde de term rigging ooit als volgt: “het plaatsen van tijdelijke (hangende) hijs- en/of hefinstallaties in de evenementenindustrie”.

Ooit… begon het met rigging. Eerst bij voorstellingen van de Trust: in het Heiligewegbad, tussen twee bomen in het bos en op het Westergasterrein. Later deed ik veel riggingwerk voor Rinus Bakker, Neef Mazereeuw, Jeroen de Goei en Paul Hoogenboom.

Inmiddels is Rigroy gespecialiseerd in ondersteuning bij complexe riggingsituaties en het installeren van permanente hijsinstallaties. De ondersteuning kan gaan om keuren en doorrekenen van hijsplannen op locaties waar de capaciteit in het dak gering is, zoals ik dit regelmatig doe voor het Concertgebouw. Voorbeelden van hijsinstallaties zijn de Nedpho koepel in Amsterdam Oost en het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Er wordt gebruik gemaakt van o.a. Rfem/Rstab om complexe situaties uit te rekenen, of Mathcad om details door te rekenen. Daarnaast kan standaard een 8-kanaals lastmeetsysteem van de plank gehaald worden om een en andere nauwkeurig en snel (tot 15 ks/s!!) “in de smiezen te houden”.

UBZH-Berlin_1066
Project aan de Gasometer te Berlijn